Przyjazna i zrozumiała informacja dotycząca danych osobowych oraz ciastek

Zwana również Polityką Prywatności i ochrony danych osobowych Bartosza

Dane osobowe

1. Co to są dane osobowe?

Dane osobowe są zdefiniowane w art. 4 pkt 1 Ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych. Dokładne opracowanie na ten temat można przeczytać tutaj

Na potrzeby tej informacji, dane osobowe to - w dużym skrócie – każdy rodzaj danych umożliwiający w łatwy sposób identyfikację osoby. Takimi danymi mogą być: imię w połączeniu z nazwiskiem, nr PESEL, a także w niektórych sytuacjach adres e-mail (np. wtedy kiedy zawiera w sobie imię oraz nazwisko).

2. Czy na Bartoszu przetwarzane są dane osobowe?

Bartosz nie jest portalem wymagającym rejestracji, dlatego dane takie jak imię i nazwisko nie są zbierane, natomiast aby zarejestrować się do newslettera należy podać swój adres e-mail, który potem zapisany jest w bazie danych prowadzonej przez administratora, o którym mowa w pkt 5 poniżej. Jeśli adres e-mail zawiera Twoje imię oraz nazwisko np. jan.kowalski@domena.comwtedy jest on daną osobową, jeżeli na tej podstawie inne osoby mogą bez trudu zidentyfikować Ciebie jako osobę fizyczną.

Także tak – są, ale w bardzo określonej sytuacji, tylko w celu wysłania do Ciebie newslettera.

Dane osobowe w postaci adresów email przetwarzane są w ww. celu na podstawie art. 6 ust. 1 lit a) Ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych, tj. na podstawie wyrażonej przez Ciebie zgody na przetwarzanie tych danych.

3. Czym jest newsletter?

Newsletter to biuletyn informacyjny, który polega na wysyłaniu wiadomości e-mail na adres podany w bazie. Newsletter na Bartoszu nie jest wysyłany bardzo często. Tylko wtedy, kiedy dzieje się coś ważnego. Np. wchodzi w życie RODO.

4. Czy mogę cofnąć zgodę na przetwarzanie moich danych przez Bartosza?

Czyli wyrejestrować się z newslettera - tak, oczywiście. Cofnięcie zgody na otrzymywanie newslettera jest równie łatwe jak jej wyrażenie. Napisz do kierownika ( michal@bartoszmowi.pl) lub kliknij tutaj aby podać swój email aby się wyrejestrować.

5. Jak długo moje dane będą przetwarzane przez administratora?

Dane zostaną usunięte z bazy danych administratora niezwłocznie po tym jak cofniesz zgodę na ich przetwarzanie. O tym jak cofnąć zgodę przeczytasz w punkcie poprzedzającym punkt niniejszy.

6.Kto jest administratorem moich danych osobowych?

W rozumieniu prawnym administratorem danych osobowych jest Michał Nedoszytko prowadzący działalność gospodarczą pod nazwą Indywidualna Praktyka Lekarska Michał Nedoszytko – pod adresem ul. Czyżewskiego 30/5 80-336 Gdańsk, z którym można skontaktować się:

7. Czy moje dane osobowe są komuś udostępnione?

Absolutnie nie - Twoje dane osobowe, czyli adres e-mail znajdują się w zaszyfrowanej bazie danych do której dostęp ma tylko administrator Bartosza. Bartosz nie jest stroną o charakterze komercyjnym i ta baza nigdy nie zostanie nikomu udostępniona. Twoje dane nie są też przekazywane do państwa trzeciego czy organizacji międzynarodowej.

8. Czy podanie przeze mnie danych jest dobrowolne.

Tak, ale bez ich podania nie będzie możliwe wysłanie do Ciebie newslettera.

9. Jakie prawa przysługują mi dla zapewnienia odpowiedniej ochrony moich danych?

Masz prawo:

- zażądać dostępu swoich danych;

- żądać sprostowania lub usunięcia Twoich danych;

- żądać ograniczenia przetwarzania Twoich danych;

- w dowolnym momencie wycofać zgodę na przetwarzanie danych w zakresie, w jakiego zgoda ta dotyczyła. Pamiętaj jednak, że czynności przetwarzania danych wykonane do czasu cofnięcia zgody pozostają zgodne z prawem;

- żądać przeniesienia Twoich danych osobowych, tj. otrzymania ich od administratora i ich przeniesienia innemu administratorowi, o ile będzie to technicznie możliwe;

- wnieść skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w przypadku uznania że doszło do naruszenia przepisów RODO lub prawa krajowego;

- wnieść sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Czy muszę wiedzieć coś jeszcze?

Bezpieczeństwo danych osobowych jest ważną sprawą i Bartosz traktuje je priorytetowo.

25 maja 2018 weszła w życie dyrektywa unijna zwana inaczej RODO (Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych). Jest to bardzo ważne rozporządzenie, które wymaga od administratorów stron internetowych przejrzystego i czytelnego poinformowania użytkowników o zasadach ochrony ich prywatności i danych osobowych.

Warto dowiedzieć się więcej

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych

Ciasteczka

1. Co to są ciasteczka?

Ciasteczka (cookies) to pliki komputerowe, które tworzone są przez przeglądarkę internetową i zapisywane na dysku (lub prościej – po stronie) użytkownika. Ciasteczka umożliwiają zapisanie niektórych danych dotyczących działania strony internetowej – w tym aktywności użytkownika.

2. Jak dokładnie działają ciasteczka?

Ciasteczka zapisują dane dotyczące aktualnego stanu rzeczy - są praktycznie niezbędne do prawidłowego działania większości nowych stron internetowych – umożliwiają logowanie się, zapisanie informacji o tym czy użytkownik wykonał jakąś akcję na stronie (np. wyraził zgodę na korzystanie z ciasteczek) a także zapisanie aktualnego stanu przeglądania (np. wypełnienia ankiety lub odwiedzenia danej podstrony).

3. Do czego wykorzystywane są ciasteczka

Ciasteczka wykorzystywane są do

a. Zapewnienia prawidłowej funkcjonalności strony

b. Dostosowania zawartości strony i jej treści

c. Prowadzenia statystyk i analityki

4. Czy korzystając z Bartosza używam tylko ciasteczek generowanych przez Bartosza?

Nie, Bartosz jak każda nowoczesna strona internetowa korzysta z zewnętrznych serwisów takich jak Google oraz Facebook a niekiedy innych serwisów które umożliwiają np. prowadzenie ankiet lub kampanii w Internecie. Serwisy tych firm (np. Analytics, AdWords) wykorzystują własne ciasteczka. Ich działanie jest bardzo ważne dla Bartosza, gdyż umożliwia zrozumienie ruchu internetowego a także zastosowanie reklam.

5. Czy to w jakiś sposób niebezpieczne dla mojej prywatności?

Nie. Ciasteczko nie umożliwia identyfikacji Ciebie jako osoby, Bartosz również nie wie o odwiedzonych przez Ciebie stronach internetowych ani jakiejkolwiek innej aktywności w Internecie. Statystki dotyczące działania strony internetowej tworzone przy pomocy ciasteczek są anonimowe.

6. Czy mam jakiś na to wpływ?

Tak – w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej możesz wyłączyć obsługę ciastek, lub zobaczyć jaka strona przechowuje u Ciebie ciasteczka, łącznie z ich zawartością.

Szczegółowe informacje dotyczące ciastek znajdziesz w dziale pomoc Twojej przeglądarki internetowej.

Czy muszę wiedzieć coś więcej?

Jeżeli masz pytania dotyczące ciasteczek warto przeczytać

to opracowanie

Możesz zawsze napisać do kierownika Bartosza, jeśli masz pytania